Reklama
Czas przygotowania: 15 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 4 twarde gruszki
  • 4 łyżki miodu gryczanego
  • 1 cytryna
  • 6 łyżek dżemu żurawinowego
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • łyżeczka startego imbiru
  • kieliszek brandy lub innego aromatycznego alkoholu
Reklama
Przygotowanie:
  1. Gruszki umyj, obierz, przekrój wzdłuż na połówki i łyżeczką usuń gniazda nasienne. Z cytryny cienko zestrugaj skórkę i wyciśnij sok.
  2. Gruszki skrop sokiem cytrynowym i alkoholem. Posmaruj miodem wymieszanym z masłem i imbirem. Ułóż na tackach do grillowania przekrojoną częścią do dołu. Piecz 5–6 minut nad żarzącymi się węglami.
  3. Gruszki odwróć na drugą stronę. Posmaruj ponownie mieszanką miodową. W miejsce po gniazdach nasiennych włóż żurawiny. Piecz teraz 7–8 minut, aż gruszki będą miękkie.
  4. Podawaj na gorąco posypane cienko pokrojoną skórką pomarańczową.
Reklama
Reklama
Reklama