Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:

Ciasto:

Reklama
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 10 dag masła
  • jajo kacze lub duże jajko kurze
  • szczypta soli
  • masło do wysmarowania foremek

Farsz:

  • 10 dag świeżego szpinaku
  • mały ząbek czosnku
  • 6 jajek kurzych
  • 6 płaskich łyżeczek tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz biały
  • gałka muszkatołowa
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na przystawkę ze szpinakiem!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Wylep nim 6 foremek średnicy ok. 8 cm, nakłuj widelcem i chłodź 30 minut.
  3. Szpinak opłucz, krótko sparz i dobrze osącz na sicie.
  4. Wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem, odrobiną soli, pieprzu i gałki.
  5. Ułóż wokół boków wylepionych ciastem foremek.
  6. Środek posyp parmezanem, wbij po jednym jajku.
  7. Zapiecz około 20 minut w temp. 195°C, aż jajko się zetnie, a brzegi ciasta zrumienią.
  8. Pysznym dodatkiem do tarty będzie pokrojona w małą kostkę kulka mozzarelli (ok. 15 dag).
Reklama

Sprawdź inne przepisy ze szpinakiem:

Pierogi ze szpinakiem - przepis
Sałatka z kurczakiem a la cezar - przepis Ani Starmach
Muffiny ze szpinakiem - przepis

Reklama
Reklama
Reklama