Migdałowy chleb

Opublikowano: 15.04.2008, 21:56
Reklama
Składniki:
50 dag mąki,
3 dag drożdży,
8 dag cukru,
1/2 szklanki mleka,
1 jajko całe,
3 żółtka,
sól,
15 dag margaryny,
1 łyżka stopionego masła do posmarowania,
2 dag płatków migdałowych,
lukier.
Reklama
Przygotowanie:
Rozetrzeć drożdże z mlekiem. Pozostawić na kwadrans w ciepłym miejscu. Utrzeć masło z cukrem, dodając kolejno jajko i żółtka. Wsypać mąkę, dodać szczyptę soli i drożdże. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia, jeszcze raz zagnieść i podzielić na 3 części. Podzielić na trzy częsci. Ulepić z nich warkocz. Pozostawić do wyrośnięcia na pół gdoziny. Posmarować masłem. Piec w temp. 180 stopni przez 40 minut. Posmarowć lukrem i posypać migdałami
Reklama
Reklama
Reklama