Reklama
Składniki:

50 dkg mąki pszennej,
5 dkg drożdży,
pół łyżeczki cukru,
łyżeczka soli,
woda,
tłuszcz do blachy,
mak,
kminek.

Reklama
Przygotowanie:

Rozetrzeć drożdże z cukrem, łyżką mąki i kilkoma łyżkami letniej wody. Odstawić do ciepłego miejsca aż wyrośnie. Mąkę wymieszać z solą, rozczyn drożdżowy i tyle wody, aby uzyskać ciasto o dosyć gęstej konsystencji. Wyrabiać ciasto przez 30 minut, aż zacznie odstawać od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na dwie godziny. Uformować bułke i ułożyć na natłuszczonej blasze lub umieścić w wysmarowanej tłuszczem podłużnej foremce. Pozostawić na 30 min. do wyrośnięcia. Posypać makiem i kminkiem. Piec 50 minut.

Reklama
Reklama
Reklama