Marynowane kiełbaski do piwa

Opublikowano: 13.05.2008, 16:47
Reklama
Składniki:
1 kg kiełbasek kabanosów,
1 kg cebuli,
1 szklanka octu,
1,5 szklanki wody,
2 łyżki soli,
½ łyżeczki mielonego pieprzu,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżka oleju,
3 liście laurowe,
2 ziarna ziela angielskiego,
5 rozgniecionych ząbków czosnku.
Reklama
Przygotowanie:
Kabanowsy pokroić , skórkę pozakłuwać widelcem. Marynata: wymieszać wodę, ocet, olej, sól, pieprz i cukier. Zagotować. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować przez 2 minuty, odstawić z ognia, schłodzić do temperatury około 30 stopni C. Obraną cebulę pokroić w plastry. W dużym słoju lub innym szklanym naczyniu ułożyć warstwami kiełbaski, cebulę z czosnkiem. Pierwszą i ostatnią warstwę powinna stanowić cebula, zalać ciepłą marynatą, szczelnie zamknąć. Pozostawić w temperaturze pokojowej na minimum 3 – 4 dni.
Reklama
Reklama
Reklama