Reklama
Składniki:

1,5 kg marchwi,
1 litr wywaru warzywnego,
duży pęczek natki z pietruszki,
1/2 szklanki oleju słonecznikowego,
1/2 szklanki białego wina,
4 łyżki mąki pszennej razowej,
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżka tartej skórki z cytryny,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
olej do posmarowania formy.

Reklama
Przygotowanie:

Obrac marchewki. Połowę pokroić na plasterki i ugotować w wywarze przez 20 minut. Pozostałe marchewki smażyć przez 5 minut na rozgrzanym oleju. Zmniejszyć ogień. Wlać wywar i wino. Przyprawić. Gotować aż sos odparuje. Zdjąć z ognia. Ostudzić. Posiekać pietruszkę. Zmiksować ugotowaną w plasterkach marchewkę. Wsypać pietruszkę i skórkę cytrynową. Wlać olej. Wsypać mąkę. Przyprawić. Wymieszać na jednolitą masę. Formę do pieczenia pomalować olejem. Na dno wlać połowę masy marchewkowej, ułożyć ugotowane całe marchewki i zalać je pozostałą masą marchewkową. Piec 30 minut.

Reklama
Reklama
Reklama