Makowe paluszki

Opublikowano: 24.05.2008, 21:06
Reklama
Składniki:
1,5 szklanki mąki,
łyżka masła,
1 dag drożdży,
łyżeczka cukru,
mleko,
jajko,
mak,
sól.
Reklama
Przygotowanie:
Rozetrzeć drożdże z cukrem, łyżką mąki i mlekiem (ćwierć szklanki). Pozostawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypać mąkę. Zrobić dołek. Wlać zaczyn i roztopione masło oraz taką ilość mleka, żeby ciasto było twarde. Zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie z ciasta przygotować wałeczki, któe pokroić na paluszki o długości 15 cm. Roztrzepać jajko. Obtoczyć w nim paluszki . Posypać makiem i solą. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Ułożyć paluszki. Piec w temp. 180 st. C aż się zarumienią.
Reklama
Reklama
Reklama