Reklama
Składniki:

50 dag truskawek,
1 owoc mango,
sok z 1 cytryny,
4 łyżki płynnego miodu,
15 dag masła,
3 łyżki cukru,
2 torebki cukru waniliowego,
3 jajka,
25 dag mąki,
1/2 torebki proszku do pieczenia,
5 dag maku,
35 dag śmietany kremówki,
2 łyżki cukru pudru.

Reklama
Przygotowanie:

Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na połówki lub w plasterki. Mango obrać, miąższ odkroić od pestki i pokroić w kostkę. Przygotowane owoce przełożyć do salaterki, wymieszać z miodem i sokiem z cytryny, odstawić do lodówki. Przygotować ciasto: miękkie masło zmiksować z cukrem, szczyptą soli i 1 torebką cukru waniliowego. Nie przerywając ucierania, kolejno dodawać po 1 jajku. Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia, po łyżce dodawać do ciasta na przemian z 2/3 śmietany. Gofrownicę rozgrzać, kolejno wlewać porcje ciasta, piec na złoty kolor. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno z resztą cukru waniliowego, gorące gofry oprószyć cukrem pudrem, podawać z sałatka owocową i bita śmietaną.

Reklama
Reklama
Reklama