Reklama

Zastanawiasz się, jakie świąteczne przystawki możesz zaserwować na bożonarodzeniowym stole? Zobacz nasze propozycje na proste i lekkie przekąski!

Reklama


Pomidory nadziewane fetą, oliwkami i papryką

Składniki:

  • 6 pomidorów
  • 20 dag sera typu feta
  • Papryka
  • 15 zielonych oliwek
  • bazylia

1. Odkrój wierzch pomidorów i delikatnie wydrąż je w środku.
2. Paprykę pokrój w drobną kostkę.
3. Oliwki pokrój na plasterki, a ser typu feta w kostkę.
4. Wymieszaj paprykę i oliwki z fetą.
5. Powstałym farszem nadziej pomidory.
6. Przykryj przykrywkami, powstałymi z wierzchów pomidorów.
7. Piecz w temperaturze 185 stopni C przez około 10 minut.
8. Przed podaniem udekoruj świeżą bazylią.

Pieczone pieczarki faszerowane brokułami

Składniki:

  • 10 dużych pieczarek
  • opakowanie mrożonych brokuł
  • kilka suszonych pomidorów w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

1. Umyj i oczyść pieczarki, odetnij nóżki.
2. Brokuły rozmroź, odsącz na sitku i ugnieć na farsz
3. Czosnek obierz, drobno posiekaj i dodaj do brokułowego farszu
4. Dopraw solą, pieprzem i odrobinką ziół prowansalskich.
5. Powstały masę brokułową smaż na małym ogniu, ciągle mieszając.
6. Pod koniec smażenia dodaj pokrojone w paski pomidory.
7. Pieczarki faszeruj masą brokułową zapiekaj około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.


Roladki z łososiem

Składniki:

  • Szklanka mąki
  • 2 jajka
  • Sok z cytryny
  • 6 łyżek posiekanego koperku
  • olej
  • sól
  • 25 dag serka homogenizowanego
  • pół łyżki tartego chrzanu
  • 20 dag wędzonego łososia w plastrach
Reklama

1. Mąkę zmiksuj z jajkami, sokiem, koperkiem oraz szczyptą soli.
2. Odstaw na 25 minut.
3. Na oleju usmaż cienkie naleśniki.
4. Serek wymieszaj z chrzanem, kilkoma kroplami soku z cytryny
5. Serkiem posmaruj naleśniki, obłóż plasterkami łososia.
6. Zawiń w rulon.
7. Ruloniki owiń w folię i odstaw na 15 minut.
8. Następnie pokrój w krążki i ułóż na półmisku.

Reklama
Reklama
Reklama