Kurczak w wanilii

Składniki:
kurczak,
3 łyżki oliwy z oliwek,
3 łyżki kaszy kuskus,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
miąższ z 1/2 laski wanilii,
2 łyżki masła,
3 łyżki rodzynek,
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu,
kieliszek białego wytrawnego wina,
1 szklanka bulionu drobiowego,
1 łyżka brązowego cukru,
szczypta szafranu,
sól.
Przygotowanie:
Kuskus delikatnie uprażyć na suchej patelni, dodać rodzynki, cukier, cynamon, miąższ wanilii oraz szafran i wymieszać widelcem. Dolać bulion, wino i łyżkę oliwy. Oczyszczonego kurczaka oprószyć w środku solą, luźno wypełnić nadzieniem i spiąć otwór szpilką do mięs. Posypać gałką muszkatołową, cynamonem i solą. Obsmażyć na maśle i oliwie, podlać bulionem, przykryć i piec 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C, często podlewając sosem wytworzonym podczas pieczenia, a pod koniec pieczenia winem. Po upieczeniu mięso pokroić na porcje razem z nadzieniem. Podawać z białym pieczywem i sałatką z owoców.