Reklama
Składniki:

25 dag białej fasoli,
5 dag cebuli,
3 dag pasty pomidorowej,
2 jajka,
10 dag tartej bułki,
tłuszcz do smażenia,
2 dag orzechów włoskich,
1,5 dag naci pietruszki,
sól,
pieprz,
cukier,
sok z cytryny.

Reklama
Przygotowanie:

Ugotowaną i dosączoną fasolę przetrzeć. Po czym rozetrzeć z przesmażoną z pastą pomidorową cebulą, posiekaną zieleniną, żółtkami. Oprószyć solą, pieprzem i bułką tartą. Dokałdnie wymieszać. Ukształtować kulki. Zwilżać je w białku, obtaczać w tartej bułce i obsmażać na maśle. Obsmażone kulki ułożyć w salaterce i zalać sosem orzechowym: wyłuskane orzechy przesmażyć, utłuc lub zemleć, rozprowadzić wywarem z fasoli. Przyprawić.

Reklama
Reklama
Reklama