Kulebiak z rybą

Składniki:
Na ciasto:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 3 żółtka
- sól
- 1 jajko
Na farsz:
- 50 dag filetów z ryby, np. z łososia
- 1 cebula
- 10 dag pieczarek
- 2 jajka
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- olej
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Z mąki, masła, żółtek i soli zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć na pół godziny do lodówki. Rybę pokroić, udusić na oleju z posiekaną cebulą i pieczarkami. Dodać ugotowane, posiekane jajka, natkę i ryż, przyprawić. Ciasto rozwałkować, wyciąć 2 ryby, na jednej ułożyć farsz, przykryć drugą, z kawałków wyciąć małe rybki. Brzegi skleić, posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C, upiec na rumiano.
Rada: Kulebiak można upiec również z innym nadzieniem. Smaczny jest z kapustą i grzybami – farsz przyrządza się jak na pierogi z kapustą. Inna wersja to ugotowane i posiekane suszone grzyby z pokrojonymi jajkami na twardo i ugotowanym okrągłym ryżem (jest bardziej kleisty od długoziarnistego).
Źródło: "Przyjaciółka"