Krewetki w winie - przepis
Krewetki ze względu na smak zaliczane są do najpopularniejszych owoców morza. Najczęściej podaje się je na przystawkę lub jako danie jednogarnkowe.

Krewetki oczyścić pozostawiając pancerzyki nienaruszone. Spiczastym nożem zrobić lekkie nacięcie wzdłuż grzbietu i wyciągnąć kiszkę; przepłukać pod zimną wodą. Szalotki pokroić na cienkie plasterki i zeszklić na maśle na wolnym ogniu. Dodać krewetki, tymianek, kilka razy obrócić, posolić, a na koniec wlać wino. Dusić pod przykryciem co najmniej 2–3 min., potem wyjąć krewetki łyżką durszlakową i trzymać w ciepłym miejscu. Pomidorki pokroić w kostkę, przesmażyć w sosie spod krewetek, dodać zmielone migdały, szczyptę peperoncino, a jeśli trzeba, kilka łyżek wody. Pokruszyć czekoladę, rozpuścić ją w sosie i zdjąć z ognia. Do garnka wlać 2 szklanki wody, rozpuścić w niej szafran i sól i wsypać 1 szklankę ryżu. Gotować na małym ogniu pod przykryciem; ryż jest ugotowany,
kiedy całkowicie wchłonie wodę. Przemieszać go z łyżeczką masła i odstawić. Na każdy talerz wlać warstwę sosu, położyć na nim 4–5 krewetek, a obok ryż w szafranie, któremu można nadać kształt babeczki,
posługując się foremką budyniową nasmarowaną lekko masłem. Udekorować kawałkami czekolady i posypać szczyptą peperoncino.