Reklama
Składniki:

1000 ml mleka,
6 żółtek,
20 dag cukru pudru,
5 dag mąki kukurydzianej,
cynamon,
skórka z połówki cytryny.

Reklama
Przygotowanie:

750 ml mleka gotować z cynamonem i skórką pomarańczową, mąkę kukurydzianą dokładnie rozrabiamy z pozostałym mlekiem (250 ml). Żółtka ucierać z cukrem pudrem. Następnie należyc zmieszać żółtka z ciepłym mlekiem, po czym dodać mleko z mąką. Zmieszaną konsystencję podgrzewamy (uwaga, by nie zagotować), by zgęstniało. Tak zgęstniałą masę ostudzić i wstawić na godzinę do lodówki. Po wyjęciu posypać cukrem trzcinowym bądź gałką i cynamonem. Na koniec wstawić do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika do czasu, kiedy cukier nie skrystalizuje. Podawać na ciepło.

Reklama
Reklama
Reklama