Krem kataloński

Opublikowano: 30.03.2008, 17:37
Reklama
Składniki:
1000 ml mleka,
6 żółtek,
20 dag cukru pudru,
5 dag mąki kukurydzianej,
cynamon,
skórka z połówki cytryny.
Reklama
Przygotowanie:
750 ml mleka gotować z cynamonem i skórką pomarańczową, mąkę kukurydzianą dokładnie rozrabiamy z pozostałym mlekiem (250 ml). Żółtka ucierać z cukrem pudrem. Następnie należyc zmieszać żółtka z ciepłym mlekiem, po czym dodać mleko z mąką. Zmieszaną konsystencję podgrzewamy (uwaga, by nie zagotować), by zgęstniało. Tak zgęstniałą masę ostudzić i wstawić na godzinę do lodówki. Po wyjęciu posypać cukrem trzcinowym bądź gałką i cynamonem. Na koniec wstawić do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika do czasu, kiedy cukier nie skrystalizuje. Podawać na ciepło.
Reklama
Reklama
Reklama