Składniki:
4 małe kraby,
1 łyżka posiekanych szalotek,
1/2 szklanki posiekanych grzybów,
1 łyżka masła do polania,
2 łyżki koniaku.
Gratin:
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
1 1/2 szklanki wywaru z ryb,
1/2 szklanki śmietany,
1 łyżeczka musztardy francuskiej,
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego,
1/2 szklanki startego sera.
Przygotowanie:
Kraby obrać, uważając, aby nie połamać skorupek. Na maśle obsmażyć szalotki i grzyby. Skropić ciepłym koniakiem. Zdjąć z ognia.
Sos: rozetrzeć mąkę w roztopionym maśle. Podgrzewać na małym ogniu 2 minuty. Stopniowo wlewać wywar z ryb, mieszając, aż wywar zgęstnieje, potem wlać śmietanę, ciągle mieszając. Potrzymać jeszcze na ogniu ok. 2-3 minut, następnie odstawić i dodać kraby i grzyby. Zamieszać. Nakładać do skorupek krabów, służących jako naczynia, posypać serem. Zapiekać w temp. 150 st. C przez 5 minut.