Reklama
Składniki:

- 2 marchewki
- 15 dag płaskiego groszku (może też być mrożona fasolka szparagowa)
- natka pietruszki lub kolendra
- 4 jajka
- sól
- masło do smażenia
- 4 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

Marchewki dokładnie umyć, ugotować, przestudzić, obrać, pokroić wzdłuż na plasterki. Groszek opłukać, wrzucić na lekko osolony wrzątek, gotować 2–3 minuty, osączyć (fasolkę wrzucić na osolony wrzątek bez uprzedniego rozmrażania i ugotować na półmiękko). Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę, żółtka rozkłócić ze szczyptą soli, dodać do białek, delikatnie wymieszać (można też dodać 1 łyżkę mąki). Na patelni rozgrzać masło, usmażyć dwa omlety, na każdym położyć połowę marchewki i groszku, oprószyć solą i pieprzem, polać jogurtem naturalnym, posypać posiekaną natką pietruszki, od razu podawać.

Rada: Do ciasta na omlet można dodać posiekaną zieleninę lub zioła, np. szczypiorek, kolendrę, bazylię albo trochę rozmrożonego i dobrze odciśniętego szpinaku. Dzięki temu omlet stanie się jeszcze pożywniejszym i bardziej apetycznym daniem.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama