Składniki:
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 2 szklanki mleka lub po jednej szklance wody i mleka
- 1 duże albo 2 mniejsze jajka
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Do barwienia:
- 2 łyżki soku buraczanego
- 2 łyżki mrożonego szpinaku
- pół łyżeczki kurkumy
Na farsz:
- sałatka warzywna z zieleniną
Przygotowanie:
1. Wymieszać składniki ciasta, najlepiej zmiksować.
2. Przyrządzone ciasto podzielić na 3 części, do jednej dodać sok buraczany, do drugiej rozmrożony szpinak, do trzeciej kurkumę, każde dokładnie wymieszać.
3. Na patelni rozgrzać olej (można dodać po łyżce oleju do każdego ciasta, wtedy nie trzeba natłuszczać patelni), usmażyć naleśniki z obu stron.
4. Na każdy położyć łyżkę sałatki, rozsmarować, zwinąć w rulonik, ułożyć na półmisku. Na wierzchu położyć pozostałą sałatkę i i zieleninę.