Składniki:
- 3 kolorowe papryki
- łyżka oliwy
- 20 dag twardej pokruszonej fety
- pieprz
- długa bagietka
- 4 pomidory
- 20 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
- 2 posiekane ząbki czosnku
- listki bazylii
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
1. Papryki piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Włóż do foliowego woreczka na 20 min, następnie obierz ze skórki, przekrój na pół, usuń pestki i pokrój miąższ w paseczki. Wymieszaj z łyżką oliwy i szczyptą pieprzu.
2. Bagietkę pokrój na 32 kromki, opiecz na rumiano w piekarniku. Na połowie kromek rozłóż paprykę z oliwą i pieprzem, posyp fetą.
3. Pomidory przekrój, usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę. Wymieszaj z oliwkami, czosnkiem, porwanymi listkami bazylii i resztą oliwy. Rozłóż na pozostałych kromkach bagietki. Oprósz pieprzem.