Klasyczny sos winegret
By zaostrzyć smak sosu, można do niego dodać 1–2 roztarte ząbki czosnku, łyżeczkę musztardy czy łyżkę koncentratu pomidorowego oraz posiekane zioła

Opublikowano: 02.06.2017, 14:58
Reklama
Przygotowanie: ok. 5 min
Reklama
Składniki:
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
- sól
- cukier
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do słoiczka wlej ocet, wsyp sól i cukier. Zamknij, wstrząsaj, aż się rozpuszczą.
2. Dodaj oliwę, pieprz i ewentualnie zioła. Zamknij i ponownie potrząsaj, aż składniki się połączą.
3. Podawaj do wszelkich sałat, surówek, gotowanych warzyw.
Reklama
Przepis na domowy sos winegret
Reklama
Reklama
Reklama