Reklama
Składniki:

Składniki: ¼ kg kaszy – pęczak jęczmienny 1 kostka rosołowa ¼ łyżeczki pieprzu ziołowego 3-4 krople oliwy z oliwek 2 łyżeczki kaszy mannej 12 arkuszy papieru ryżowego 1 duża papryka 1 łyżka stołowa masła ½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej ½ czuszki sól - do smaku

Reklama
Przygotowanie:

Sposób przygotowania:
Kaszę płuczemy trzykrotnie. Do garnka wlewamy zimną wodę, wsypujemy kaszę, dodajemy kostkę warzywną, sól, pieprz ziołowy i gotujemy ok. 40 minut na wolnym ogniu aż woda zostanie wchłonięta przez kaszę a ziarenka kaszy po przekrojeniu nie będą miały białego środka. Pod koniec gotowania dodajemy oliwę i kaszę manną wymieszaną w 3/4 szklanki wody. Tak ugotowaną kaszę studzimy.

Reklama

Farsz:
Paprykę kroimy w kostkę, blanszujemy na maśle z dodatkiem papryki słodkiej i czuszki. Mieszamy z kaszą. Doprawiamy do smaku solą. Nakładamy farsz na każdy płatek papieru ryżowego, wystające brzegi papieru zwilżamy wodą. Papier zawijamy tak jak krokiety, zlepiając brzegi. Przed podaniem podsmażamy z każdej strony po 2 minuty na gorącym oleju. Smacznego.

Reklama
Reklama
Reklama