KASZI – czyli SUSHI po polsku
Polska kuchnia to nie tylko tradycja, ale też współczesność. Kaszi to nasza rodzima, bardzo udana odpowiedź na wzrastającą popularność japońskiego sushi. Czy zdobędzie podobną popularność?

Pomysł
Pomysł na Kaszi powstał w głowie pana Andrzeja Zamojskiego, który nazwę opatentował. Pomyślałem aby w polskim sushi ryż zastąpić naszymi kaszami, ryby wędlinami, a owoce morza warzywami i owocami – zdrowe i bliższe naszemu podniebieniu, a co najważniejsze tańsze i z tygodniowym terminem do spożycia. Ponieważ podstawowym produktem jest kasza, to nazwa Kaszi nasunęła się sama. – opowiada pomysłodawca.
Zobacz także: Jak przygotować staropolskie naleśniki nakładane?
Wersja vege
W ślad za Kaszi z wędlinami, z szynką, z polędwicą, z boczkiem, z pasztetem powstały wegetariańskie odmiany Kaszi : ze śliwką, z rzepą, z zielonym ogórkiem, z gruszką, z papryką, z serkami, owinięte w liście nori – algi morskie pełne witamin i mikroelementów.
Sukcesy
Nasze kaszi spodobało się na targach Food 2009 nawet Japończykom. Jego oryginalność i walory smakowe potwierdzili znani polscy kucharze i koneserzy sztuki kulinarnej, a samo danie zostało włączone do menu wykwintnych przyjęć polskich celebrytów.
Podczas Dni Obroków w Katowicach „Smakowitości 09” kaszi otrzymało główną nagrodę w kategorii „Innowacyjny Produkt”.
Zamiast pierogów
Kaszi na gorąco powstało z myślą o ludziach którzy kochają jeść tradycyjne polskie pierogi, ale liczą kalorie. Zamiast zwykłego ciasta do ich wyrobu został użyty papier ryżowy i tak powstało Kaszi wegetariańskie z serem tofu i śliwką suszoną, z kapustą i grzybami, z papryką, oraz mięsne: z mięsem i kapustą, z mięsem i papryką, z boczkiem wędzonym i śliwką suszoną – smaki pierogowe a znacznie mniej kalorii.
Zdrowa żywność
Kaszi zaczyna być traktowane jako tzw. zdrowa żywność. Nic dziwnego, jest niskokaloryczne – zawiera około 120-130 kalorii w 100 gramach i bez przesady można je nazwać spichlerzem witamin. Kasza zawiera niezbędny w procesie trawienia błonnik oraz witaminy B1 i PP, a liście nori, którymi produkt jest owinięty mikroelementy i minerały wody morskiej, takie jak: wapń, potas, magnez, sód, fosfor, jod, żelazo, cynk, mangan.
Zobacz także: Jak przygotować staropolski grzybek?
Zbożny cel
Warto wspomnieć, że produkcją i dystrybucją Kaszi zajmuje się Fundacja Ochrony Zdrowia Karoliny Zamojskiej, która daje zatrudnienie osobom niepełnosprawnym, a jej dochody są przeznaczane na pomoc niepełnosprawnym osieroconym dzieciom.
Gdzie kupić?
Kaszi to nowy produkt i jego dostępność jest ograniczona, występuje w wielu sklepach ze zdrową żywnością głównie w Warszawie i w woj. śląskim oraz w niektórych sieciowych delikatesach. Jest dostarczane do biurowców jako zdrowy lunch i na wyższe uczelnie. Znajduje się w ofercie kilku firm cateringowych. Można je zamówić na telefon. Więcej informacji znajduje się na stronie: www.kaszi.eu.