Reklama
Składniki:

- 1 l mleka
- 10 czubatych łyżek kaszy manny
- szczypta soli
- łyżka cukru
- łyżka masła
- konfitury lub sok

Reklama
Przygotowanie:

1. Kaszę rozmieszać w szklance zimnego mleka. Resztę zagotować, dodać łyżkę cukru, wlać kaszę wymieszaną z zimnym mlekiem, i ciągle mieszając gotować, aż kasza zgęstnieje – ok. 8 minut (można do gotującego się mleka wsypać powoli suchą kaszę i energicznie mieszać, żeby nie utworzyły się kluski). Na koniec dodać masło, wymieszać, żeby się rozpuściło.

Reklama

2. Ugotowaną kaszę wyłożyć na głębokie talerze, wcześniej opłukane zimną wodą. Na wierzchu ułożyć konfitury. Kaszę można również polać sokiem.

Reklama
Reklama
Reklama