Reklama

Rolada szpinakowa z łososiem według Kasi Bukowskiej

Oto składniki na roladę szpinakową z łososiem:

Reklama
  • 3 duże jajka
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • cytryna
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • opakowanie kremowego serka
  • suszone pomidory
  • koperek

Jak zrobić roladę szpinakową z łososiem?

Oddzielamy żółtka od białek. Szpinak odsączamy na sitku z nadmiaru wody i przekładamy do miski. Dodajemy żółtka. Doprawiamy gałką muszkatołową, skórką otartą z cytryny oraz sokiem. Wsypujemy szczyptę soli oraz pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywno. Masę białkową mieszamy z masą szpinakową. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy prostokąt. Pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 20 minut do lekkiego zbrązowienia. Po tym czasie studzimy i zdejmujemy papier. Smarujemy powierzchnię rolady kremowym serkiem, nakładamy kawałki łososia i posypujemy równomiernie kawałkami suszonych pomidorów i koperkiem. Zwijamy ciasno w rulon i zawijamy folia spożywczą. Przekładamy do lodówki przynajmniej na godzinę do schłodzenia. Podczas serwowania przekrawamy na 2-3 cm plastry. Tak przygotowana rolada jest doskonałą przystawką lub propozycją na kolację.

Reklama

Zobacz inne przepisy w formie wideo

Reklama
Reklama
Reklama