Reklama

Bliskowschodni falafel według Kasi Bukowskiej

Oto składniki na bliskowschodni falafel:

Reklama
  • 250 g ciecierzycy (namoczonej w wodzie przez noc)
  • pęczek pietruszki
  • pęczek kolendry
  • pęczek koperku
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki czarnych oliwek
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki kolendry
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka soli
  • olej rzepakowy

Jak zrobić bliskowschodni falafel?

Ciecierzycę przelewamy wodą na sitku. Wodę, w której moczyła się wylewamy. W maszynce do mięsa mielimy zioła, czosnek, cebulę oraz ciecierzycę. Siekamy czarne oliwki i przerzucamy do gotowej zmielonej masy. Ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny i wyciskamy sok. Doprawiamy solą, kuminem, sodą oczyszczoną, kolendrą, ostrą i słodką papryką. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Porcje kotlecików bierzemy w dłoń i formujemy zgrabne kule. Kotlety z cieciorki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym przez 3 minuty z każdej strony. Tak przygotowany falafel możemy podawać z ulubioną sałatką lub hummusem.

Polecamy!

Reklama

Zobacz, jak przygotować różne wersje falafela! Sprawdź, jak samodzielnie przygotować doskonały hummus!

Reklama
Reklama
Reklama