Karp faszerowany z rodzynkami

Opublikowano: 01.12.2009, 08:40
Reklama
Składniki:
- karp, ok. 1,2 kg
- 2 cebule
- 20 dag kaszy manny
- 2 kromki czerstwej bułki
- 1 szklanka wywaru z włoszczyzny, może być bulion warzywny z kostki
- 2 łyżki śmietany
- 1 jajko
- 10 dag rodzynek
- 2 łyżki oleju
- tłuszcz do formy
- sól
- świeżo zmielony biały pieprz
Reklama
Przygotowanie:
1. Karpia spraw, lekko natrzyj solą i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
2. Bułkę namocz w niewielkiej ilości wywaru, w pozostałym ugotuj kaszę mannę z łyżką oleju, przestudź.
3. Cebulę pokrój i przesmaż krótko na oleju, dodaj do ostudzonej kaszy i odciśniętej bułki, wbij jajko, wlej śmietanę, dodaj rodzynki, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj.
4. Przygotowanym farszem nadziej rybę i zaszyj.
Reklama
5. Ułóż rybę w wysmarowanej tłuszczem brytfannie lub na blasze, piecz 25–30 min w 180 st. C.
Reklama
Reklama
Reklama