Kapusta zasmażana - przepis składniki i przygotowanie
Wiosenna, młoda kapusta - świetny dodatek do wielu dań.

Opublikowano: 20.05.2014, 06:00
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 niewielka główka kapusty (najlepiej młodej)
- masło do smażenia
- 2 cebule
- 200 g boczku
- odrobina mąki
- sól
- pieprz
- listek laurowy
- ziele angielskie
- koperek
- majeranek
Reklama
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na kapustę zasmażaną!
- Umyj kapustę i poszatkuj.
- Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na maśle.
- Boczek również drobno pokrój i przesmaż razem z cebulą.
- Boczek i cebulkę przełóż do garnka. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
- Dodaj kapustę i jeszcze odrobinę masła.
- Duś, podlewając co jakiś czas odrobiną wody. Duszenie powinno trwać ok. 30-40 minut, aż kapusta będzie miękka.
- Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
- Dodaj trochę masła i mąki.
- Całość podgotuj ok. 15 minut.
- Posyp kapustę posiekanym koperkiem.
- Opcjonalnie w czasie duszenia możesz dodać również drobno pokrojoną marchewkę.
Reklama
Sprawdź inne przepisy na wiosenne dania:
Szparagi - przepisy na dania ze szparagów
Zupa z botwinki - przepis
Przepis na gołąbki
Sałatka z rzodkiewką i ogórkiem - przepis
Reklama
Reklama
Reklama