Kalafiorowa przekąska z serem i oliwkami

Opublikowano: 03.08.2010, 12:39
Reklama
Składniki:
- 2 średnie kalafiory
- 2 kulki mozzarelli
- 2 duże pomidory
- 20 czarnych oliwek
- kilka dużych listków bazylii
- 3 jajka
- czubata szklanka bułki tartej
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
1. Kalafiory opłucz i gotuj 10 minut w osolonej wodzie. Osącz na sicie, ostudź, przetnij w poprzek na pół.
2. Jajka ubij z solą i pieprzem. Kalafior panieruj dwa razy w jajkach i bułce tartej. Połóż na gorący olej i usmaż na złoto. Następnie dużą drewnianą łopatką odwróć na drugą stronę i dosmaż. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Reklama
3. Pomidory i ser pokrój w plasterki. Usmażone kalafiory obłóż plasterkami sera, pomidorów i listami bazylii. Posyp oliwkami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 10–15 minut, aż ser ładnie się rozpuści.
Reklama
Reklama
Reklama