Reklama

Składniki:
- 2 duże buraki
- pół selera korzeniowego
- 1 jabłko
- po kilka bialych wwinogron, orzechów włoskich i wiśni z kompotu
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- ocet balsamiczny
- sól i pieprz

Reklama

Buraki umyć, każdy zawinąć w folię aluminiową, piec ok. 30 minut w 180°C. Gdy buraki przestygną, zdjąć folię, obrać je ze skórki i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Jabłko i seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, wymieszać z burakami.
Jogurt naturalny dokładnie utrzeć z majonezem, doprawić do smaku ocet balsamicznym, solą i pieprzem, schłodzić. Winogrona dokładnie umyć, oddzielić od gałązki. Jeśli mają nasionka, usunąć je po przekrojeniu owoców na połowę.

Reklama

Orzechy oczyścić, wiśnie osączyć z kompotu. Ułożyć je wraz z winogronami na przygotowanej sałatce. Polać sosem jogurtowo-majonezowym, można oprószyć odrobiną rozmarynu.

Reklama
Reklama
Reklama