Reklama
Czas przygotowania: 90 min
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 8 dużych jajek
  • 10 dag mąki pszennej (3/4 szklanki)
  • 5 dag masła
  • 1 średni seler
  • 2 marchewki
  • po 4–5 łyżek kukurydzy i groszku z puszki
  • 10 dag szynki konserwowej
  • łyżka cukru
  • zioła prowansalskie
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
Reklama
Przygotowanie:

1. Seler i marchewki umyj, ugotuj na półmiękko. Odcedź, ostudź. Następnie warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę. Skrop sokiem cytrynowym.

2. Kukurydzę i groszek osącz z zalewy. Szynkę pokrój w drobną kostkę.

3. Żółtka utrzyj z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Wsyp przesianą mąkę, doda jszczyptę soli i pieprzu oraz 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich. Na koniec ciasto połącz ze sztywną pianą ubitą z białek.

Reklama

4. Ciasto wymieszaj z szynką, groszkiem, kukurydzą, marchwią i selerem. Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy (20 x 30 cm) i piecz około 45 minut w temperaturze 180 st. Keks ostudź i pokrój w kostkę.

Reklama
Reklama
Reklama