Jarzynowy keks - przepis
Jarzynowy keks to niezły pomysł na zdrowy i pożywny obiad.

Opublikowano: 04.12.2009, 16:26
Reklama
Czas przygotowania: 90 min
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 8 dużych jajek
- 10 dag mąki pszennej (3/4 szklanki)
- 5 dag masła
- 1 średni seler
- 2 marchewki
- po 4–5 łyżek kukurydzy i groszku z puszki
- 10 dag szynki konserwowej
- łyżka cukru
- zioła prowansalskie
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Reklama
Przygotowanie:
1. Seler i marchewki umyj, ugotuj na półmiękko. Odcedź, ostudź. Następnie warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę. Skrop sokiem cytrynowym.
2. Kukurydzę i groszek osącz z zalewy. Szynkę pokrój w drobną kostkę.
3. Żółtka utrzyj z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Wsyp przesianą mąkę, doda jszczyptę soli i pieprzu oraz 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich. Na koniec ciasto połącz ze sztywną pianą ubitą z białek.
Reklama
4. Ciasto wymieszaj z szynką, groszkiem, kukurydzą, marchwią i selerem. Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy (20 x 30 cm) i piecz około 45 minut w temperaturze 180 st. Keks ostudź i pokrój w kostkę.
Reklama
Reklama
Reklama