Reklama

Domowy popcorn z garnka z solą

Składniki:

  • 150 g suszonych ziaren kukurydzy,
  • pół łyżeczki soli,
  • 3,5 łyżki oleju.
Reklama

Sposób przygotowania:

  1. Na dno garnka wlej i rozgrzej olej. Zestaw z palnika
  2. Wsyp porcję ziaren kukurydzy i poruszaj garnkiem tak, by tworzyły jedną warstwę i odlicz do 30 (po to, by każde ziarno miało tę samą temperaturę).
  3. Ponownie postaw garnek na palniku.
  4. Koniecznie przykryj garnek pokrywką - nie ściereczką czy sitkiem - możesz lekko uchylić.
  5. Ustaw kuchenkę na średni ogień, a garnkiem co jakiś czas potrząsaj - nie zdejmuj przykrywki.
  6. Po kilku minutach usłyszysz, jak strzela popcorn w garnku. Kiedy ostatnie wybuchy ucichną, popcorn jest gotowy. Zestaw garnek, bo gotowe ziarna popcornu łatwo się przypalają.

Popcorn z karmelem - najprostszy przepis

Składniki:

  • 125 g cukru,
  • odrobina wody,
  • cukier wanilinowy,
  • gotowy popcorn wg przepisu nr 1 (ew. z pominięciem soli).

Sposób przygotowania:

  1. Na patelnię wysyp 125 g cukru zwykłego wymieszanego z cukrem waniliowym i skrop nieco wodą, by dodać mu wilgoci.
  2. Podgrzewaj cukier na delikatnym ogniu i obserwuj, jak cukier się powoli roztapia. Powinien przybrać złocisty odcień.
  3. Na roztopiony cukier wysyp popcorn i mieszaj, aż wszystkie kawałki pokryją się warstwą karmelu. Następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostaw do wystudzenia.

Popcorn z garnka z parmezanem i ziołami

Składniki:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • 1/4 łyżeczki ziół: tymianku i rozmarynu,
  • popcorn przygotowany zgodnie z przepisem nr 1.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku umieść masło i zacznij je roztapiać na średnim ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
  2. Do masła dodaj zioła.
  3. Do rozpuszczonego masła z ziołami wsyp starty parmezan i zestaw z palnika.
  4. Do mieszanki wsyp popcorn lub przełóż masło, zioła i parmezan do miski i tam wymieszaj składniki.
Reklama

Błyskawiczne i dziecinnie proste przepisy:

Reklama
Reklama
Reklama