Reklama
Składniki:

- 4 jajka ugotowane na twardo (około 8 min od zagotowania)
- surowe jajko
- 5 dag płatków migdałowych
- łyżka kremówki 30-proc.
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- masło do smażenia

Reklama

Dodatkowo:
- posiekany pomidor
- łyżka posiekanej bazylii
- łyżeczka oliwy
- sól

Przygotowanie:

1. Jajka na twardo przekrój na pół bardzo ostrym nożem, tak by jak najmniej uszkodzić skorupki. Wyjmij żółtko i białko. Ugnieć widelcem lub drobno posiekaj.

Reklama

2. Połowę płatków migdałowych posiekaj i dodaj ze śmietaną oraz surowym jajkiem do jajek na twardo. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Nadziej skorupki i panieruj w pozostałych płatkach. Usmaż na maśle na złoty kolor. Pomidor wymieszaj z bazylią, oliwą i szczyptą soli. Podawaj z jajkami.

Reklama
Reklama
Reklama