Reklama
Składniki:

- 4 kromki pieczywa tostowego
- 1 pomidor
- sałata, np. roszponka
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypiorek
- 4 jajka
- cytryna
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Zagotuj 1 l wody, dodaj sok z cytryny. Jajka kolejno wybijaj do miseczki, uważając, by nie rozlało się żółtko, potem ostrożnie wlewaj do wrzątku. Gotuj 3 min, obracając łyżką. Wyjmij łyżką cedzakową, osącz.

2. Pieczywo zrumień w tosterze lub piekarniku. Szklanką wytnij z każdej kromki krążek.

3. Majonez utrzyj z musztardą, wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem, dopraw.

Reklama

4. Na każdej kromce połóż plaster pomidora, liść sałaty, łyżkę majonezu i jajko. Oprósz solą i pieprzem.

Reklama
Reklama
Reklama