Jajka nadziewane dorszem

Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo,
30 dag filetów z dorsza,
łyżka soku z cytryny,
łyżka posiekanej zielonej pietruszki,
2 łyżki masła,
łyżka mąki,
szklanka śmietany,
pół szklanki bulionu warzywnego,
kilka kropli sosu worcester,
10 dag startego żółtego sera,
cukier,
sól,
pieprz.
Przygotowanie:
Filety z dorsza skropić sokiem z cytryny i ułożyć w płaskim rondelku. Następnie zalej letnim bulionem. Zagotować. Następnie gotować na małym ogniu kwanrans. Wyjąć rybę łyżką cedzakową. Bulion odparować do ćwierć szklanki. Przecedzić. Ostudzić. Ugotowane filety posiekać, utrzeć na gładką masę z sokiem z cytryny. Posolić. Popierzyć. Obrać jajka, przekrić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka. Utrzeć z rybą na gładką masę. Napełnić środki białek. Przygotować zasmażkę z łyżki masła i mąki, rozprowadzić bulionem. Stale mieszać. Gotować aż sos zgęstnieje. Pospolić. Popierzyć. Dodać cukier, sok z cytryny, sos worcester i zieloną pietruszkę. Wlać śmietanę. Wymieszać. Wysmarować masłem żaroodporny półmisek. Wlać sos. Ułożyć faszerowane jajka. Oprószyć żółtym serem. Zapiekać 15 minut.