Składniki:
- 8 jajek
- 15 dag wędzonej szynki
- 5 dag parmezanu lub innego sera
- 3–4 łyżki śmietany lub majonezu
- 1 dymka i szczypior
- pieprz
- sól
Do dekoracji:
- liście sałaty
- pomidory
- szczypiorek
Przygotowanie:
1. Jajka umyj, ugotuj na twardo, przestudź, ostrożnie przetnij wzdłuż na pół razem ze skorupką (uważaj, żeby jej nie uszkodzić!), wyjmij jajko, skorupki zachowaj.
2. Jajka i szynkę zmiel albo bardzo drobno posiekaj, wymieszaj z posiekanym szczypiorem (część zostaw do dekoracji), startym serem, śmietaną lub majonezem, przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
3. Przygotowanym farszem napełnij skorupki, złóż je, ściśnij, ułóż na umytych i dokładnie osuszonych liściach sałaty, udekoruj pokrojoną na plasterki dymką, szczypiorem i cząstkami pomidorów, wstaw do lodówki.