Jabłkowe placki z Chin

Opublikowano: 08.05.2008, 12:26
Reklama
Składniki:
3 jabłka,
3 łyżki mąki kukurydzianej,
2 łyżeczki jasnego piwa,
1 białko,
1/3 szklanki mąki pszennej,
5-6 łyżek oleju,
2 łyżki masła,
1/2 szklanki cukru.
Reklama
Przygotowanie:
Obrane i umyte jabłka pokroić w ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne. Oprószyć mąką. Białko lekko ubić. Wymieszać makę kukurydzianą z białkiem i piwem. Dodać trochę mąki pszennej, aby ciasto miało konsystencję smietany. Zmiksować. Olej rozgrzać na patelni. Jabłka maczać w cieście, smażyć z obu stron na złoto. Masło włożyć do rondelka. Dodać cukier i 2 łyżki wody. Rozpuścić. Włożyć racuszki, skropić zimną woda, aby karmel przestał się gotować i mógł stężeć.
Reklama
Reklama
Reklama