Reklama
Składniki:

3 jabłka,
3 łyżki mąki kukurydzianej,
2 łyżeczki jasnego piwa,
1 białko,
1/3 szklanki mąki pszennej,
5-6 łyżek oleju,
2 łyżki masła,
1/2 szklanki cukru.

Reklama
Przygotowanie:

Obrane i umyte jabłka pokroić w ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne. Oprószyć mąką. Białko lekko ubić. Wymieszać makę kukurydzianą z białkiem i piwem. Dodać trochę mąki pszennej, aby ciasto miało konsystencję smietany. Zmiksować. Olej rozgrzać na patelni. Jabłka maczać w cieście, smażyć z obu stron na złoto. Masło włożyć do rondelka. Dodać cukier i 2 łyżki wody. Rozpuścić. Włożyć racuszki, skropić zimną woda, aby karmel przestał się gotować i mógł stężeć.

Reklama
Reklama
Reklama