Reklama
Składniki:

- 10 kapeluszy szlachetnych grzybów, np. borowików mniej więcej tej samej wielkości
- sól
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
- olej

Reklama
Przygotowanie:

Grzyby dokładnie opłukać, namoczyć, a kiedy zmiękną, posolić i ugotować w tej samej wodzie, przestudzić. Przesianą mąkę wymieszać lub zmiksować z jajkiem i mlekiem, łyżką oleju oraz odrobiną soli. Połączyć z gazowaną wodą, odstawić na pół godziny, jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolać więcej wody. Na patelni rozgrzać olej, grzyby maczać w cieście i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać na ciepło od razu po przyrządzeniu z czystym czerwonym barszczem.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama