Reklama
Składniki:

8 jajek,
3 łyżki octu,
4 cebule,
szklanka czerwonego wytrawnego wina,
1 kg pomidorów,
3 łyżki oliwy,
ocet,
sól,
pieprz.

Reklama
Przygotowanie:

Obrać oliwę. Posiekać. Zeszklić na oliwie. Sparzyć, obrać ze skórki i pokroić pomidory. Dodać. Posolić. Popierzyć. Wymieszać. Podsmażyć. Wlać wino. Gotować na małym ogniu do zgęstnienia sosu. Zdjąć z ognia. Lekko ostudzić. Przetrzeć przez sito. Wodę zagotować z octem i szczyptą soli. Do garna z wrzątkiem wbić jajka. Przykryć. Zdjąć z ognia. Wyjąć łyżką cedzakową po ok. 4 minutach. Polać sosem.

Reklama
Reklama
Reklama