Galaretka pomidorowa - przepis
Zaskakująca letnia przekąska z pomidorami

Opublikowano: 09.07.2013, 17:01
Reklama
Ilość kalorii: 90
Czas przygotowania: 120 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 5 mięsistych pomidorów
- 15 dag kiełbasy
- 20 dag szynki gotowanej
- 2 szklanki soku pomidorowego
- kieliszek białego wina lub esencjonalnego bulionu
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny instant
- 3–4 krople sosu Tabasco
- sól selerowa
- łyżeczka cukru
- łyżeczka mielonej papryki
Reklama
Przygotowanie:
- Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki i drobno pokroić. Obraną z osłonki kiełbasę i szynkę pokroić w kostkę.
- Sok pomidorowy i wino wlać do rondla, przyprawić solą, Tabasco, cukrem i papryką. Podgrzać na małym ogniu. W gorącej zalewie rozpuścić żelatynę, przestudzić.
- Do formy z ozdobnym dnem wlać część tężejącej galarety, tak, by pokryła całą powierzchnię foremki. Gdy zastygnie, włożyć wędlinę i pomidory, zalać resztą galarety i zastudzić. Wyłożyć ostrożnie na półmisek, pokroić w plastry.
Reklama
Reklama
Reklama