Galareta z szynką i marchewką

Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 kostka bulionowa
- 1 listek laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- cytryna
- 2 łyżki żelatyny
- 25 dag gotowanej szynki (może być drobiowa)
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Marchewkę i pietruszkę obrać, wrzucić na 1 l wrzątku, zagotować, dodać opieczoną cebulę, listek laurowy i ziele angielskie, gotować, aż warzywa będą miękkie. Dodać kostkę bulionową, zagotować, z wywaru wyjąć warzywa, marchewkę pokroić w sporą kostkę. Wywar przecedzić przez sito wyłożone papierowymi serwetkami, zagotować, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. W wywarze rozpuścić żelatynę, schłodzić, szynkę pokroić w kostkę, natkę pietruszki posiekać. Do niedużej formy włożyć pokrojoną szynkę, marchewkę i pietruszkę, zalać tężejącą galaretą, zastudzić. Udekorować listkiem sałaty i natką.
Źródło: "Przyjaciółka"