Reklama
Czas przygotowania: 35 min
Ilość porcji: 12
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 70 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 10 dag tartej bułki
  • 2 jajka
  • 1 mała cebula
  • 5–6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 słoiczek marynowanych oliwek bez pestek
  • 1/2 łyżeczki vegety
  • 2–3 ząbki czosnku
  • rozmaryn
  • tymianek
  • chili
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Reklama

Dodatki:

  • wiśnie osączone z alkoholu lub kompotu
  • puszka brzoskwiń
Przygotowanie:
Reklama
  1. Mielone mięso włóż do miski.Dodaj jajka i 4–5 łyżek tartej bułki. Wymieszaj. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oliwie z dodatkiem pół łyżeczki vegety. Lekko przestudź i dodaj do masy mięsnej razem ze śmietaną. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami, chili, solą oraz pieprzem.
  2. Z masy mięsnej uformuj kulki, wkładając do ich środków oliwki. Obtocz je w tartej bułce. Mięsne kulki wyłóż na rozgrzany olej i smaż ze wszystkich stron na rumiano. Osącz z tłuszczu.
  3. Połówki brzoskwiń pokrój na kawałki, nabij na wykałaczki razem z wiśniami i powbijaj w mięsne kulki.
Reklama
Reklama
Reklama