Francuskie paszteciki z jarzynami i grzybami

Składniki:
- opak. ciasta francuskiego (45 dag)
- 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w średnią kostkę
- por pokrojony w półplasterki
- 2 marchewki obrane i pokrojone w kostkę
- 15 dag pieczarek pokrojonych w półplasterki
- pomidor obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
- 6 łyżek oleju
- szczypta słodkiej i ostrej papryki
- jajko
- czarnuszka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki smaż na oleju 3 minuty, dodaj marchew, po minucie dołóż por i pieczarki. Smaż kolejne 3 minuty. Dodaj pomidor, oprósz solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Duś, aż powstały sos wyparuje. Przestudź.
2. Rozmrożony płat ciasta rozłóż na arkuszu papieru do pieczenia. Ciasto przekrój na cztery prostokąty. Na połowie każdego z nich rozłóż farsz, przykryj wolnym kawałkiem ciasta i zlep brzegi. Dociśnij widelcem.
3. Paszteciki posmaruj jajkiem i posyp czarnuszką. Razem z papierem do pieczenia przełóż na blaszkę. Piecz 25 min (220 st.).