Reklama
Składniki:

1 czerstwa bułka,
1 cebula,
60 dag mieszanego mięsa mielonego,
2 jajka,
po 1 łyżce majeranku i tymianku,
sól,
świeżo zmielony biały pieprz,
3 łyżki zielonego i ziarnistego pieprzu,
20 dag marchwi,
3 łodygi selera,
3 łyżki tłuszczu.

Reklama
Przygotowanie:

Włożyć bułkę do zimnej wody. Namoczyć. Odcisnąć. Obraną cebulę posiekać. Wymieszać jajka z mięsem, bułką i cebulą. Przyprawić. . Połowę pieprzu zgnieść widelcem i wsypać do mięsa. Umyty seler i marchewkę obrać pokroić w paski. Połowę tłuszczu roztopić na patelni, wsypać warzywa. Dusić parę minut. Żaroodporną formę posmarować tłuszczem i napełnić 1/3 porcji mięsa, wyrównać. Marchew i seler wsypać do kolejnej 1/3 mięsa i nałożyć jako drugą warstwą, a na nią ostatnią część mięsa. Posypać zielonym pieprzem. Wlać pozostały stopiony tłuszcz. Piec w temp. 225 st. C przez 45 minut.

Reklama
Reklama
Reklama