Reklama
Składniki:

- 70 dag filetów z ryby
- włoszczyzna
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- czerstwa bułka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 cebule
- 1 jajko
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 pomarańcze

Reklama
Przygotowanie:

1. Filety opłukać, osuszyć, bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebule obrać, posiekać, podsmażyć na maśle.

2. Zemleć rybę z odciśniętą bułką, podsmażoną cebulą, jajkiem i przyprawami, dodać pozostałe masło, wyrobić masę. Z masy uformować wałek, zawinąć go w lnianą ściereczkę, ułożyć w płaskim garnku.

3. Z oczyszczonej, umytej włoszczyzny i przypraw ugotować warzywny wywar, przecedzić, zalać masę rybną, gotować na małym ogniu ok. 45 min.

Reklama

4. Żelatynę namoczyć w małej ilości wody, kiedy napęcznieje, wymieszać z 1,5 szklanki ciepłego wywaru i 0,5 szklanki soku z pomarańczy, zalać plastry ryby, zastudzić, udekorować.

Reklama
Reklama
Reklama