Faszerowane patisony

Opublikowano: 23.10.2007, 10:33
Reklama
Składniki:
- 10 małych, młodych patisonów
- 25 dag mielonego mięsa
- olej
- sól
- pieprz
- 2 pomidory
- 1 cebula
- świeży tymianek lub inne zioła
- 2 ząbki czosnku
Reklama
Przygotowanie:
Patisony opłukać, wytrzeć, odkroić wierzch, łyżeczką wydrążyć miąższ, drobno go posiekać. Umyć pomidory, zdjąć skórkę, wyjąć pestki, miąższ drobno posiekać, połączyć z miąższem patisona i drobno posiekaną cebulą, podsmażyć na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić solą i pieprzem. Do farszu dodać część posiekanych ziół, wymieszać, napełnić patisony, ułożyć w natłuszczonym naczyniu. Wstawić na 15 min. do rozgrzanego do 180ºC piekarnika, posypać resztą ziół.
Reklama
Reklama
Reklama