Składniki:
- 4 duże kalarepki
- 15 dag pieczarek
- 2 łyżki tartej bułki
- 3 łyżki śmietany
- pół pęczka koperku
- 2 łyżki masła
- 2 żółtka
- pół szklanki bulionu, może być z kostki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Kalarepki opłucz, osusz, obierz, zetnij „czapeczkę”, wydrąż miąższ, pozostawiając 5 mm ścianki.
2. Miąższ posiekaj, uduś na maśle razem z posiekanymi lub startymi na jarzynowej tarce pieczarkami. Dodaj bułkę tartą, śmietanę, połowę posiekanego koperku, żółtka, wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem.
3. Wydrążone kalarepki i „czapeczki” wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 10 min, osącz, ostudź.
4. Przygotowanym farszem napełnij kalarepki, przykryj „czapeczkami”, podlej bulionem.
5. Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz ok. 30 min w temperaturze 180 st. C, posyp pozostałym koperkiem.
Dla mięsożerców: Świetnym farszem do kalarepek będzie mielone wieprzowe mięso. Dodaj je zamiast pieczarek i piecz 40 min.