Składniki:
1 kostka drożdży,
1 łyżeczka cukru,
25 dag letniej maślanki,
30 dag mąki pszennej z grubego przemiału,
13 dag pestek dyni,
10 dag płatków żytnich,
10 dag mączki kukurydzianej,
2 łyżki oleju z pestek dyni,
1 czubata łyżeczka soli,
3 łyżki mleka.
Przygotowanie:
Drożdże pokruszyć, posypać cukrem, dodać odrobinę maślanki i mąki pszennej. Pozostawić na kwardans pod przykryciem. 10 dag pestek dyni posiekać, połączyć z mąka pszenną i kukurydzianą, płatkami żytnimi, dodać zaczyn, olej i sól. Wyrobic ciasto. Dodać maślakę, aby dobrze było wyrobione. Przykryć. Ciasto przykryć. Pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut. Ponownie wyrobić. Przełożyć do keksówki. Pomasmarować mlekiem. Posypać resztą pestek z dyni. Odstawić na pół godziny. Piec w temp. 200 st. C przez 15 minut w temperaturze 200 st. C. Potem w temp. 180 st. C przez 45 minut.