Duszone karczochy
Duszone karczochy to pyszny pomysł na obiad i przekąskę dla całej rodziny!
Opublikowano: 12.09.2008, 20:59
Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
4 małe świeże karczochy,
oliwa z oliwek, do duszenia,
4 ząbki czosnku, obrane,
2 liście laurowe,
starta skórka i sok z 1 cytryny,
2 łyżki majeranku, świeżo porwanego,
cząstka cytryny, do podania.
Reklama
Przygotowanie:
Zewnętrzne, twarde listki karczochów odciąć ostrym nożem. Łodyżki skrócić do 2,5 cm. Karczochy przekroić na połowy i usunąć włókna z ich wnętrza. Zalać oliwą. Dodać czosnek, liście laurowe i połowę startej skórki z cytryny. Powoli rozgrzać karczochy. Przykryć. Gotować 40 minut. Po czym odsączyć. Usunąć liście laurowe. Podgrzać talerze. Rozłożyć warzywa. Udekrować. Od razu podawać.
Reklama
Reklama
Reklama