Drożdżówki z budyniem

Opublikowano: 01.04.2008, 20:41
Reklama
Składniki:
pół kilo mąki pszennej,
4 dag drożdży,
4 łyżki cukru,
10 dag stopionego masła,
pół szklanki ciepłego mleka,
żółtko,
2 jajka,
2 budynie waniliowe,
sól,
Reklama
Przygotowanie:
Rozetrzeć drożdże z mlekiem i jedną łyżeczką cukru. Pozostawić do urośnięcia. połączyć z mąką. Wlać masło, jajka i żółtko. Posolić. Posłodzić. Zagnieść ciasto. Przygotować budynie w trzech szklankach mleka. Ostudzić.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na dwie części. Każdą rozwałkować. Posmarować budyniem. Uformować rolady. Pokroić w plastry. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Ułożyć drożdżówki. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temp. 180 st. C przez 20 minut.
Reklama
Reklama
Reklama