Drożdżowe bliny z tatarem ze śledzi

Składniki:
- 10 dag mąki pszennej
- 20 dag mąki gryczanej
- 250 ml mleka
- 2 dag drożdży
- 25 dag świeżego śledzia
- cebula
- główka marynowanego czosnku
- 5 dag czerwonego kawioru
- pół pęczka koperku
- 5 dag ugotowanych suszonych grzybów
- 30 ml wódki
- sól
- pieprz
- oliwa
- olej
Przygotowanie:
1. Śledzie opłucz, wytnij kręgosłupy wraz z ościami, drobno posiekaj. Cebulę obierz, posiekaj, dodaj do śledzi razem z grzybami, połową czosnku, koperkiem. Dopraw wódką, solą, pieprzem, wlej 2 łyżki oliwy i wymieszaj.
2. W misce wymieszaj letnie mleko z drożdżami. Wsyp obie mąki, szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj. Ciasto oprósz mąką, odstaw do wyrośnięcia. Wymieszaj. Jeśli będzie za gęste, dodaj jeszcze nieco mleka.
3. Na rozgrzanym oleju usmaż na złoty kolor bliny o średnicy 6–8 cm. Ułóż je na talerzach, na nich rozłóż uformowany łyżką tatar ze śledzi. Udekoruj marynowanym czosnkiem i czerwonym kawiorem.