Reklama
Składniki:

- 2 l świeżego mleka (pasteryzowanego, nie UHT)
- 100 ml kwaśnej śmietany, zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego
- kawałek świeżego ogórka
- mała czerwona cebulka
- natka pietruszki
- szczypiorek
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Mleko podgrzej do temp. ok. 50 st. C. Wymieszaj ze śmietaną, jogurtem lub zsiadłym mlekiem. Odstaw na kilka godzin (na noc, a nawet na całą dobę – im dłużej stoi, tym twarożek będzie kwaśniejszy) w ciepłe miejsce, aby się zsiadło.

2. Garnek ze zsiadłym mlekiem wstaw do większego garnka z gorącą wodą i ogrzewaj na wolnym ogniu ok. 2 godzin. Możesz też bezpośrednio podgrzewać garnek z mlekiem, ale wtedy łatwiej je przegrzać i otrzymać kruszący się twaróg. Mleko przestudź.

Reklama

3. Sitko wyłóż gazą lub lnianą ściereczką. Wylej na nią mleczną masę, uformuj węzełek, obwiąż nitką i pozostaw na 15–30 minut, by osączyć twaróg z serwatki. Twarożek możesz wymieszać z posiekaną zieleniną, warzywami i przyprawami albo owocami.

Reklama
Reklama
Reklama